mardi 6 mars 2012

E posibil un nou capitalism?

Acad. prof. dr. Yvan Allaire este preşedintele consiliului de administraţie al Institutului pentru guvernanţa organizaţiilor private şi publice (IGOPP) şi profesor emerit de strategia afacerilor la Université du Québec à Montréal (UQAM). Este cofondator al grupului de consultanţă SECOR. A fost consilier al conducerii unor mari întreprinderi canadiene şi vicepreşedinte executiv al companiei Bombardier, între 1996 şi 2001, şi membru în mai multe consilii de administraţie, printre care, între 2005 şi 2009, acela al Casei de depozite şi plasamente a Quebecului, cel mai mare fond de pensii din Canada. A publicat numeroase lucrări şi articole despre strategia şi guvernanţa întreprinderilor. Este membru al Academiei de litere şi ştiinţe sociale al Societăţii regale din Canada.

Prof. dr. Mihaela Fîrşirotu predă strategia afacerilor la Facultatea de management din cadrul UQAM şi este titulară a catedrei Bombardier de gestiune transnaţională. Autor prolific (peste o sută de articole şi mai multe cărţi), a condus numeroase seminarii despre schimbarea strategică la care au participat echipele de conducere ale unor mari companii canadiene. Deţinătoarea premiului pentru cea mai bună teză de doctorat în gestiune decernat de American Academy of Management, profesoara Mihaela Fîrşirotu a creat şi condus, după căderea comunismului, prima şcoală masterală de gestiune din România (la Academia de Studii Economice din Bucureşti).
Împreună, Yvan Allaire şi Mihaela Fîrşirotu au scris o carte, Pledoarie pentru un nou capitalism. A apărutla Editura Logos, cu un cuvânt înainte de acad. Mircea Maliţa, în traducerea lui Alexandru Ciolan. Lucrarea arată cum o lentă corupţie a sistemului pieţei şi întreprinderii private a condus la capitalismul de cazinou din anii 80 şi 90 şi la crizele financiare repetate ale anilor 2000. Autorii formulează un ansamblu de propuneri pentru a stabili un sistem economic şi social mai echitabil, mai moral şi mai stabil. În unele privinţe, recomandările lor sunt radicale.
"Cititorul este reconfortat când ia în mână o carte ca aceasta - scrie acad. Mircea Maliţa. Stilul clar şi stăpânirea perfectă a subiectul abordat ne duc pe nesimţite de la bazele istorice şi doctrinare, la cauzele iemdiate şi la remediile posibile. Ca apoi să fie elucidate mitul pieţelor şi deriva companiilor, pentru ca apoi să ne fie dezvăluită maladia care a invadat logica pieţelor financiare. În final vom înţelege că pentru autori noul capitalism constă în schimbarea profund justificată şi normală: producătorii şi capitalismul lor trec pe primul plan, în timp ce finanţiştii fac un pas înapoi şi sunt iobligaţi să asculte de regulile care îi vor vindeca d eprfetenţii exacerbate."


Yvan Allaire, Mihaela Fîrşirotu - Cauzele profunde ale crizelor financiare. Pledoarie pentru un nou capitalism, Editura Logos. Cuvânt înainte la ediţia românească de acad. Mircea Maliţa

Autor: Ziarul de Duminica 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire